Online tananyag

Folyók

2021. március 22. - MolnárJózsef

Folyók

A folyó kezdőpontját eredésnek, míg a folyók végét torkolatnak nevezzük. A folyó torkollhat egy folyóba, tóba vagy tengerbe.

A folyók a magas hegységekben gyorsan és nagy erővel folynak, pusztítják a felszínt és mélyítik a völgyet. Köveket, kavicsot és homokot hoznak magukkal, amit hordaléknak nevezünk.
Flowing Stream Photograph by Frozen in Time Fine Art Photography

A hegységekből a síkságokba kilépve lelassulnak és lerakják a hordalékot.
plain | National Geographic Society

A folyóvölgyek V alakúak.

Azt a helyet, ahol a víz magasról zúdul le, vízesésnek nevezzük.

Jelntős folyók: Amazonas, Duna, Nílus, Gangesz.

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

Folyók

A folyó kezdőpontját eredésnek (forrásnak), míg a folyók végét torkolatnak nevezzük. A folyó torkollhat egy folyóba, tóba vagy tengerbe. A folyók a magas hegységekben gyorsan és nagy erővel folynak, pusztítják a felszínt és mélyítik a völgyet. Köveket, kavicsot és homokot hoznak magukkal, amit hordaléknak nevezünk. A hegységekből a síkságokba kilépve lelassulnak és lerakják a hordalékot. A folyóvölgyek V alakúak. Azt a helyet, ahol a víz magasról zúdul le, vízesésnek nevezzük. Jelentős folyók: Amazonas, Duna, Nílus, Gangesz, Volga.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616473456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása