Online tananyag

Görög-perzsa háborúk

2021. január 19. - MolnárJózsef

Görög-perzsa háborúk

1. Görög-perzsa háború
I.e. 490-ben a hatalmas Perzsa Birodalom Dareiosz király vezetésével megtámadta a görög poliszokat. Bár a perzsa sereg jóval erősebb volt, a görögök legyőzték őket a marathóni csatában Milthiádész vezetésével.

A marathóni csata
Battle of Marathon- by Roger Payne | Greco persian wars, Ancient war,  Ancient greece

A győzelem hírével egy futárt küldtek Athénba, aki mintegy 40 kilométert futott, majd a hír átadása után meghalt. innen ered a maratonfutás hagyománya. 

a híres görög futár
Today In History on Twitter: "2 Sept 490 BC: #Pheidippides, the  #inspiration for the modern #marathon, is said to have run from Marathon to  #Athens, telling Athenians of the victory at #Battle Pheidippides | Ancient warriors, Greek history, Ancient greece


2. Görög-perzsa háború
I.e. 480-ban Xerxész persza király újra megtámadta a görögöket. A perzsákat Leonidasz spártai király próbálta megállítani 300 katonájával egy Thermopüla nevű szororsban. Bár hősiesen harcoltak, nem tudták feltartóztatni a perzsákat.

a thermopülai csata
The Battle of Thermopylae - PERSIAN WAR WEBQUEST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A perzsák elfoglalták Görögország nagy részét, a háborút végül mégis a görögök nyerték, akik legyőzték a perzsákat a tengeren és a szárazföldön is. 
a szalamiszi csata

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

Görög-perzsa háborúk

1. Görög-perzsa háború
I.e. 490-ben a hatalmas Perzsa Birodalom Dareiosz király vezetésével megtámadta a görög poliszokat. A görögök azonban legyőzték őket a marathóni csatában. (A győzelem hírével egy futárt küldtek Athénba, innen ered a maraton futás)
2. Görög-perzsa háború
I.e. 480-ban Xerxész persza király újra megtámadta a görögöket. A perzsákat Leonidasz spártai király próbálta megállítani 300 katonájával, sikertelenül. Bár a perzsák fölényben voltak, a háborút végül mégis a görögök nyerték, akik legyőzték a perzsákat a tengeren és a szárazföldön is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr7216395496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása