Online tananyag

Athén és Spárta

2021. január 14. - MolnárJózsef

Athén és Spárta

Az ókori Görögországban sok város létezett. Ezeket a városokat polisznak nevezték. Az ókori GöröGország két legfontosabb polisza Athén és Spárta volt.
 
A spártaiak nem dolgoztak, az volt  a dolguk, hogy harcoljanak a városért. A fiúkát már 7 éves korukban elszakították a családjuktól, hogy katonát neveljenek belőlük. A spártai férfiak mindennapjai a gyakorlatozásból és a harcból álltak. Kiváló és bátor katonák voltak.

A város élén két király állt , akiket a vének tanácsa ellenőrzött. 

Athén fejlett és gazdag város volt. A városból elűzték a királyokat, és a nép maga kezdte irányítani a várost. Így megvalósult a nép uralma, vagyis a demokrácia. A demokrácia kialakulása 3 politikus nevéhez fűződik: Drakón, Szolón és Kleiszthenész. Athénban minden polgár azonos jogokat kapott és a férfiak beleszólhattak a város irányításába.
مؤسسة مؤمنون بلا حدود للدراسات والأبحاث - الإكليزيا (L'Ecclésia)

Bevezették cserépszavazást is, amellyel 10 évre száműzhették azokat, akik veszélyt jelentettek a demokráciára.  

 MÁSOLD LE A JEGYZETET!

Athén és Spárta

Az ókori Göröhországban a városokat polisznak hívták. A két legfontosabb polisz Athén és Spárta volt. Spárta: A spártaiak nem dolgoztak, az volt  a dolguk, hogy harcoljanak a városért. A város élén két király állt, akiket a vének tanácsa ellenőrzött. A spártai férfiak élete állandó háborúból és felkészülésből állott. 

Athén fejlett és gazdag város volt. A városból elűzték a királyokat, és a nép maga kezdte irányítani a várost. Így megvalósult a nép uralma, vagyis a demokrácia. A demokrácia kialakulása 3 politikus nevéhez fűződik: Drakón, Szolón és Kleiszthenész. Athénban minden polgár azonos jogokat kapott és a férfiak beleszólhattak a város irányításába. Bevezették cserépszavazást is, amellyel 10 évre száműzhették azokat, akik veszélyt jelentettek a demokráciára.  

VÁLASZOLJ A KÉRDÉSEKRE!
1. Hogyan nevezték a városokat az ókori Görögországban?
2. Melyik volt  a két legfontosabb polisz/város Görögországban? 
3. Hány király uralkodott Spártában? 
4. Melyik poliszban/városban használták a cserépszavazást?

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr1316386676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása