Online tananyag

Az ókori Egyiptom

2020. november 24. - MolnárJózsef

 

AZ ÓKORI EGYIPTOM

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT

Egyiptom a Nílus folyó mellett feküdt, amely minden évben elöntötte a környékbeli földeket, ahol termékeny iszapot rakott le, így termékennyé tette a földeket. A folyó vizét, ahogy Mezopotámiában, öntözésre használták.

földművelés
Pin on Egypt Sumer to Sargon: History | Ancient egypt activities, Ancient sumer, Ancient  world history

a Nílus a hajózás szempontjából is nagyon fontos volt, egyiptomi hajók
Rudder | Sutori The History of Our Wonderful World: The Boatmen of the Nile stock image |  Look and Learn

Egyiptom uralkodója a fáraó volt. Az első fáraó Ménész volt, aki i.e. 3000-ben egyesítette Alsó-Egyiptomot és Felső-Egyiptomot, így létrejött Egyiptom. Az utolsó fáraó Kleopátra volt, az időszámításunk kezdete előtt.

egyiptomi fáraó
Politics & History - ARTS & HISTORY

Egyiptom térképe
  

 

Ménész és Kleopátra

Az egyiptomiak úgy hitték, hogy a halottaik testét meg kell őrizni, mert szükségük van rá a túlvilágon, ezért a halottaikat mumifikálták. Néhány fáraót hatalmas síremlékekbe, piramisokba temettek. (például Kheopsz fáraó).

a piramisok egykor és ma

piramisok építése
Which famous ancient Egyptian archaeological monuments were built by Jewish  slaves? - Quora How To Build A Pyramids - Lessons - Tes Teach

Az egyiptomiak képírást használtak, amit hieroglifának nevezünk.

hieroglifák
Egyptian Languages Ancient | Hieroglyphs Pharaonic Egypt Civilization

Egyiptomot többistenhit jellemezte, a legfontosabb isteneik Ré (napisten), Ozirisz (halottak istene), Hórusz (háború) és Anubisz (balzsamozás) volt. 

egyiptomi istenek: Ré, Ozirisz, Hórusz, Anubisz
 

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

Az ókori Egyiptom

Egyiptom a Nílus folyó mellett feküdt, amely minden évben kiöntött és termékennyé tette a földeket. Egyiptom uralkodója a fáraó volt. Az első fáraó Ménész volt, aki i.e. 3000-ben egyesítette Egyiptomot. Az utolsó fáraó Kleopátra volt. Az egyiptomiak a halottaikat mumifikálták, néhány fáraót piramisokba temettek. (például Kheopsz fáraó). Képírást használtak, amit hieroglifának nevezünk. Egyiptomot többistenhit jellemezte, a legfontosabb isteneik Ré, Ozirisz, Hórusz és Anubisz volt. 

VÁLASZOLJ A KÉRDÉSEKRE!

Melyik folyó mellett feküdt Egyiptom?
Ki volt az első egyiptomi fáraó?
Milyen írást használtak az egyiptomiak? 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6816297536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása