Online tananyag

Mezopotámia

2020. november 19. - MolnárJózsef

ÓKOR
MEZOPOTÁMIA

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT ÉS NÉZD MEG A KÉPEKET!

Az ókorban hatalmas országok jöttek létre a nagy folyók mentén. Ilyen volt India az Indus folyó mentén, vagy Kína a Sárga-folyó mellett, vagy Mezopotámia.

Mezopotámia Ázsiában a Tigris és az Eufrátesz nevű folyók között terült el. Ezek a folyók azért voltak fontosak, mert ezek vizével öntözték a földeket.

Így nézett ki a mezőgazdaság:
History of Mesopotamia na Twitteru: "The oldest known agricultural  communities in the world had been established in the upper Euphrates and in  areas at the foothills of the mountains and by 6000

The first whole-genome analysis of ancient human DNA from Southeast Asia,  defined as the area east of… | Neolithic revolution, Yayoi period,  Agricultural revolution

Mezopotámia déli részén a sumérok éltek. A sumérok hatalmas városokat építettek. Ilyen városok voltak: Ur, Uruk, Lagas, Babilon. Ezeket a városokat hatalmas és erős falak védték. A város közepén egy piramishoz hasonló templom állt, amelyet zikkuratnak neveztek. A város körül terültek el a mezőgazdasági területek. 

Így néztek ki a sumér városok:
Mesopotamia City States - Lessons - Tes Teach

Később itt jött létre a Babiloni Birodalom, amelynek a legjelentősebb uralkodója Hammurapi volt, aki szigorú törvényeket vezetett be.

Hammurapi király és a törvényoszlopa:
Pin on Ancient history Code of Hammurabi | Summary & History | Britannica

Mezopotámiában találták fel a kereket, matematikát és az ékírást is (nádpálcával írtak agyagtáblákra). 

Így nézett ki az ékírás:
How to write cuneiform Edible Archaeology: Gingerbread Cuneiform Tablets

A sumérok találták fel a kereket: 
MESO3.JPG (JPEG Image, 765x582 pixels) | 문명, 바퀴

 MÁSOLD LE A JEGYZETET A FÜZETBE! 

ÓKOR
I.e. 3000-től 476-ig

Mezopotámia

Az ókorban hatalmas országok jöttek létre a nagy folyók mentén. Ilyen volt India az Indus folyó mentén, vagy Kína a Sárga-folyó mellett, vagy Mezopotámia. Mezopotámia Ázsiában a Tigris és az Eufrátesz nevű folyók között terült el. Ezek a folyók azért voltak fontosak, mert ezek vizével öntözték a földeket. Mezopotámia déli részén a sumérok éltek. A sumérok hatalmas városokat építettek. Ilyen városok voltak: Ur, Uruk, Lagas, Babilon. Később itt jött létre a Babiloni Birodalom, amelynek a legjelentősebb uralkodója Hammurapi volt, aki szigorú törvényeket vezetett be. Mezopotámiában találták fel a kereket, matematikát és az ékírást is (nádpálcával írtak agyagtáblákra). 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6716289812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása