Online tananyag

Afrika lakossága

2020. október 27. - MolnárJózsef

AFRIKA LAKOSSÁGA

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT ÉS NÉZD MEG A TÉRKÉPEKET!

A LAKOSSÁG NÖVEKEDÉSE: Az afrikai családokban sok gyerek születik, emiatt Afrika lakossága gyorsan nő. A rossz életkörülmények miatt azonban nagyon sok gyerek fiatalon meghal. Afrikában a legnagyobb a fiatalok aránya, ezért Afrikát a fiatalok kontinensének is nevezzük.

Why do so many of my family members stutter? | NIH MedlinePlus Magazine

NÉPSŰRŰSÉG: Afrika legsűrűbben lakott területei a tengerpartok, a nagy tavak és folyók mentén találhatóak. Tehát ott, ahol a legjobbak az életkörülmények.

Afrika népsűrűsége: Minél sötétebb színnel van jelölve az adott terület a térképen, annál több ember él az adott területen. Ahogy látjátok, északon a Szahara területén szinte alig élnek emberek. 
Population density of Africa [800x747] : MapPorn

RASSZOK: Az embereket bőrszínük és külső jegyeik alapján 3 csoportra osztjuk. Ezeket a csoportokat rassznak nevezzük. Ezek a következők: fekete (negroid), sárga (mongoloid), fehér (europid). Afrika északi részén főleg fehérek élnek, akiket araboknak nevezünk. Afrika középső és déli területeit főleg feketék lakják. 

Az egyes rasszok:

Az Afrikában élő rasszok:
 

VALLÁSOK: A nagy vallások körül a muszlim és a keresztény vallás van elterjedve. Északon főleg muszlimok élnek, míg délen elsősorban keresztények. Sokan természeti vallásokat követnek.

NEMZETEK: Afrikában több száz nemzet él, amelyek saját nyelvvel rendelkeznek. Az afrikai országok határait azonban szinte vonalzóval húzták meg, és nem figyeltek oda az egyes nemzetekre, így  sok nemzetet szétszakítottak a határok. Afrikát több száz éve európai országok foglalták el, így a legelterjedtebb nyelvek az angol és a francia, valamint az arab.

MÁSOLD LE A JEGYZETET A FÜZETBE!

Afrika lakossága

Népesség: Az afrikai családokban sok gyerek születik, ezért Afrika lakossága gyorsan nő.
Népsűrűség: A legsűrűbben lakott területek a tengerpartok és a nagy tavak vidéke. A lakosság nagy része falvakban él.
Rasszok: Az embereket külalakjuk alapján 3 csoportba/rasszba osztjuk: fehér, fekete és sárga. Afrika északi részén főleg fehérek, míg délen főleg feketék élnek.
Vallások: 
Északon többnyire muszlimok, míg délen keresztények élnek.
Nemzetek: 
Afrikában több száz nemzet él. A határok azonban sok nemzetet szétválasztottak.

FELADAT: OLVASD EL AZ ALÁBBI ÁLLÍTÁSOKAT, ÉS ÍRD LE A FÜZETBE, HOGY IGAZAK VAGY HAMISAK AZ EGYES ÁLLÍTÁSOK!

1. Afrika lakossága gyorsan nő. IGAZ vagy HAMIS? 

2. A lakosság nagy része városokban él. IGAZ vagy HAMIS?  

3. Afrika déli részén főleg keresztények élnek. IGAZ vagy HAMIS? 

4. Afrikában nagyon kevés nemzet él. IGAZ vagy HAMIS?  

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr7816260538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása