Online tananyag

Szlovákok a szabadságharc után

2020. június 04. - MolnárJózsef

Szlovákok a szabadságharc után

1849 után a szlovákok között elterjedt a Štúr-féle nyelv használata. 1861. Június 6-7 Turócszentmártonban a szlovákok képviselői elfogadták a Szlovák Nemzet Memorandumát, amelyben a szlovák nemzet elismerését, a szlovák hivatalos nyelv bevezetését, szlovák iskolák alapítását  és területi önállóságot követeltek Ferenc József császártól. 

A szlovákok turócszentmártoni gyűlése:
Memorandum národa slovenského a vznik slovenských gymnázií

Ferenc József elutasította a memorandumot, de megengedte 3 szlovák gimnázium és a Matica Slovenská nevű kulturális szervezet megalapítását. A kiegyezés után 1875-ben a szlovák gimnáziumokat bezáratták. 

A nagyrőcei szlovák gimnázium épülete, és a Matica Slovenská jelképe
Prvé slovenské gymnázium Matica slovenská - Home | Facebook

ÍRD LE A JEGYZETET!

Szlovákok a szabadságharc után

1849 után a szlovákok között elterjedt a Štúr-féle nyelv használata. 1861. Június 6-7 Turócszentmártonban a szlovákok képviselői elfogadták a Szlovák Nemzet Memorandumát, amelyben a szlovák nemzet elismerését, a szlovák hivatalos nyelv bevezetését, szlovák iskolák alapítását  és területi önállóságot követeltek Ferenc József császártól. Ferenc József elutasította a memorandumot, de megengedte 3 szlovák gimnázium és a Matica Slovenská nevű kulturális szervezet megalapítását. A kiegyezés után 1875-ben a szlovák gimnáziumokat bezáratták. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr3815738676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása