Online tananyag

A szlovákok az 1848/1849-es szabadságharcban

2020. május 28. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

A szlovákok az 1848/1849-es szabadságharcban

A szlovákok támogatták az 1848-as forradalom legtöbb vívmányát, mint a törvény előtti egyenlőség vagy a cenzúra eltörlése. 1848 májusában azonban a szlovák intelligencia Liptószentmiklóson elfogadta a Szlovák nemzet kérelmeit, amelyben követelték:
- a szlovák nemzet elismerését, mivel nem ismerték el őket önálló nemzetként
- a szlovák nyelv használatát a hivatalokban és iskolákban
- saját szlovák országgyűlést és sereget
- valamint a nemzeti szimbólumok (címer, zászló, himnusz...) használatát.

A liptószentmiklósi szlovákok gyűlése:
Žiadosti slovenskej jari z rokov meruôsmych - Spoločnosť - Žurnál ...

A magyar kormány ezeket a követeléseket elutasította, ezért a szlovákok egy része létrehozta a Szlovák Nemzeti Tanácsot, ami a szlovákok első politikai szervezet volt. A Szlovák Nemzeti Tanács szlovák csapatokat is toborozott, amelyek az osztrákok oldalán, a magyarok ellen harcoltak a szabadságharc alatt. A szlovák csapatok csupán pár ezer főből álltak, és nem voltak igazán jelentősek. Az osztrákok ígéretet tettek a szlovákoknak, hogy teljesítik a követeléseiket. A szabadságharc leverése után azonban nem teljesítették az ígéretüket. 

Szlovák felkelő 1848-ból és a szlovákok zászlója 1848-ban:
Slovenské povstanie – Wikipédia 

ÍRD LE A JEGYZETET!

A szlovákok az 1848/1849-es szabadságharcban

A szlovákok támogatták az 1848-as forradalom legtöbb vívmányát, viszont 1848 májusában Liptószentmiklóson elfogadták a Szlovák nemzet kérelmeit, amelyben követelték: a szlovák nemzet elismerését, nyelvi jogokat, saját szlovák országgyűlést és sereget, és a nemzeti szimbólumok használatát. A magyar kormány ezt elutasította, ezért a szlovákok egy része létrehozta a Szlovák Nemzeti Tanácsot, amely szlovák csapatokat is toborozott, amelyek az osztrákok oldalán harcoltak a szabadságharc alatt. Az osztrákok ígéretet tettek a szlovákoknak, hogy teljesítik a követeléseiket, az ígéretüket azonban nem teljesítették. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr215722514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása