Online tananyag

Habsburg-ellenes felkelések

2020. május 26. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

 Habsburg-ellenes felkelések

A 16. század végén kitört a 15 éves háború, amelyben a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség közösen harcolt, hogy kiűzzék az országból a törököket. A háborúban azonban nem sikerült kiűzni a törököket, bár néhány várat (például Füleket) sikerült visszaszerezni. A háború végén egyre nagyobb volt az elégedetlenség az országban mivel:
- A Magyar Királyságban uralkodó Habsburg család üldözte a protestánsokat
- Nem tartotta tiszteletben a nemesek jogait
- Sok magyar főurat kivégeztek, hogy megszerezzék a vagyonukat.
A elégedetlenkedők élére Bocskai István állt, akit később erdélyi fejedelemmé választottak. Bocskai legyőzte a Habsburgokat, rövid időre elfoglalta a Felvidéket. Végül békét kötött a Habsburgokkal, akik felhagytak a protestánsok üldözésével és a törvénytelen perek is véget értek. 

Bocskai István és a korona, melyet a törököktől kapott
 

Bocskai halála után pár évvel Bethlen Gábor lett az erdélyi fejedelem. Az ő uralkodása idején Erdély felvirágzott, erős és gazdag ország lett. Bethlen bekapcsolódott a 30 éves háborúba, és 3 sikeres felkelést is vezetett a Habsburgok ellen. Bethlen halála után I. Rákóczi György erdélyi fejedelem folytatta a Habsburg-ellenes harcokat.

Bethlen Gábor a tudósai között és I. Rákóczi György
 


A 17. század végén egyre rosszabb volt a helyzet Magyarországon. A Habsburgok nem tartották be a magyar törvényeket, abszolutisztikusan uralkodtak, üldözték a protestánsokat. Sok katona, nemes és egyszerű ember menekült el otthonaiból. Ők voltak a bujdosók vagy más néven kurucok. A kurucok élére Thököly Imre állt. Elfoglalta a Felvidéket, ahol saját fejedelemséget alapított. A törökökkel együtt elfoglalta a füleki várat, amelyet később felrobbantottak, hogy az ne kerüljön újra a Habsburgok kezére.

Thyköly Imre és a füleki vár fénykorában:
Thököly Imre – Wikipédia 

 ÍRD LE A JEGYZETET!

Habsburg-ellenes felkelések 

A Magyar Királyságban uralkodó Habsburg család üldözte a protestánsokat, nem tartotta tiszteletben a nemesek jogait, és sok magyar főurat kivégeztek, hogy megszerezzék a vagyonukat. Az országban hatalmas volt az elégedetlenség. A elégedetlenkedők élére Bocskai István állt, akit erdélyi fejedelemmé választottak. Bocskai legyőzte a Habsburgokat, így rövid időre véget ért protestánsok és a nemesek üldözése. Bocskai halála után Bethlen Gábor és I. Rákóczi György erdélyi fejedelmek további felkeléseket vezettek a Habsburgok ellen. A 17. század végén Thököly Imre állt a Habsburg-ellenes harcok élére. Thököly a török sereggel együtt elfoglalta és felrobbantotta a füleki várat, hogy az később ne jusson a Habsburgok kezére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr2115718680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása