Online tananyag

Az Osztrák-Magyar Monarchia

2020. május 14. - MolnárJózsef

 OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

Az 1848-1849-es szabadságharc leverése után az osztrákok megszállták Magyarországot, és megtorlásokba kezdtek. A magyarok nem működtek együtt ezzel az elnyomó rendszerrel. A Habsburg Birodalom azonban a szabadságharc leverése után vereséget szenvedett az olaszoktól (1859) és a poroszoktól is (1866). A meggyengült birodalomnak így ki kellett egyeznie az elnyomott magyarokkal, hogy meg tudjon erősödni. 

Ferenc József osztrák császár és Deák Ferenc, a haza bölcse:
Százötven éve koronázták magyar királlyá Ferenc Józsefet Deák Ferenc (igazságügy-miniszter) – Wikipédia

1867-ben így tárgyalások kezdődtek az osztrákok és az addig elnyomott magyarok között. 1867-ben osztrák részről Ferenc József császár, magyar részről Deák Ferenc megkötötték a kiegyezést és így a Habsbrug Birodalomból létre jött az Osztrák-Magyar Monarchia. Ez az ország két egyenlő részre, az Osztrák Császárságra és a Magyar Királyságra oszlott.

Az Osztrák_magyar Monarchia térképe:
Osztrák-Magyar Monarchia országai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mindkét országnak volt saját parlamentje és kormánya, viszont közös volt az uralkodó, a külügy-, hadügy és pénzügyminisztérium. A kiegyezés után magyar királlyá koronázták Ferenc Józsefet. Az új magyar Miniszterelnök Andrássy Gyula lett.

Az Osztrák-Magyar Monarchia címere:

ÍRD LE A JEGYZETET!

Az Osztrák-Magyar Monarchia

Miután a szabadságharc leverése után az osztrákok vereséget szenvedtek a olaszoktól és a poroszoktól is, tárgyalások kezdődtek az osztrákok és az addig elnyomott magyarok között. 1867-ben osztrák részről Ferenc József császár, magyar részről Deák Ferenc megkötötték a kiegyezést és létre jött az Osztrák-Magyar Monarchia. Ez az ország két részre, az Osztrák Császárságra és a Magyar Királyságra oszlott. Mindkét országnak volt saját parlamentje és kormánya, viszont közös volt az uralkodó, a külügy-, hadügy és pénzügyminisztérium. A kiegyezés után magyar királlyá koronázták Ferenc Józsefet. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr7315688650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása