Online tananyag

Frank Birodalom

2020. május 13. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

A Római Birodalom felbomlása után a barbár törzsek új királyságokat hoztak létre. A legerősebb ilyen királyság a frankoké volt. A Frank Birodalmat Klodvig alapította, aki népével együtt felvette a kereszténységet. A Frank Birodalom lett Nyugat-Európa legfontosabb országa.

Európa a 6. században, és Klodvig király:
 Clovis I - Wikipedia

Klodvig halála után a királyok helyett valójában a majordomusok irányították a birodalmat. A majordomus egy tisztviselő volt a királyi udvarban. A legjelentősebb majordomus, Martell Károly legyőzte az Európa betörő arabokat, így azok nem tudták elfoglalni Európát.

Martell Károly legyőzi az arabokat:
Charles Martel et la bataille de Poitiers : de l'histoire au mythe ...

Az egyik majordomus, Kis Pipin kolostorba zárta a frank királyt és ő vette át a helyét. Ő a Karoling-dinasztiából származott. 

A frank király fejét leborotválták, kolostorba zárták és a helyét Kis Pipin vette át:
pepin the short | Tumblr 5 önjelölt uralkodó, aki nem mindennapi módon ragadta magához a ...

A Frank Birodalom legnagyobb uralkodója Nagy Károly volt. Kiváló harcos volt, sok új területet elfoglalt. Terjesztette a kereszténységet és támogatta a kultúrát és az iskolákat. Birodalmát grófságokra osztotta, amelyet a grófok irányítottak. 800-ban a pápa Rómában császárrá koronázta Nagy Károlyt.

Nagy Károly, az ő koronája illetve trónja:
Charlemagne - Wikiquote  The Throne of Charlemagne- Top 10 most famous thrones in history ...

Nagy Károly palotája:

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

A Frank Birodalom

A Római Birodalom felbomlása után új királyságok jöttek létre. A Frank Birodalmat Klodvig alapította, aki népével együtt felvette a kereszténységet. A Frank Birodalom legnagyobb uralkodója Nagy Károly volt. Kiváló harcos volt, sok új területet elfoglalt. Terjesztette a kereszténységet és támogatta a kultúrát és az iskolákat. Birodalmát grófságokra osztotta, amelyet a grófok irányítottak. 800-ban a pápa Rómában császárrá koronázta Nagy Károlyt. Később a Frank Birodalomból alakult ki Franciaország és Németország is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr5215688306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása