Online tananyag

Bizánc

2020. április 30. - MolnárJózsef

OLVASD EL A TANANYAGOT ÉS NÉZD MEG A KÉPEKET!

A BIZÁNCI BIRODALOM

Tanultuk, hogy 395-ben a Római Birodalom két részre oszlott. A Nyugatrómai-Birodalom 476-ban megszűnt, azonban a Keletrómai Birodalom még ezer évig létezett. A Keletrómai Birodalmat nevezzük más néven Bizánci Birodalomnak is. Fővárosa Konstantinápoly volt, amelyet Bizáncnak is neveztek. Innen ered a birodalom neve.

Bizánci mozaik, és Bizánc térképe
Empress Zoe - Ancient History Encyclopedia

A Bizánci Birodalom legjelentősebb császára I. Jusztiniánusz volt. Sok új terültet meghódított, megerősítette a hatalmát, új törvénykönyvet adott ki, és megépítette a hatalmas Hagia Sophia nevű templomot.

I. Jusztiniánusz és a Hagia Sphia nevű templom.
Byzantine Military: Procopius: How Justinian Ruined His Subjects A symbol of civilizations: Hagia Sophia

Hagia Sophia Tapeta HD | Tło | 1920x1080 | ID:392986 - Wallpaper Abyss

A Bizánci Birodalomban is keresztények éltek. A bizánci, keleti kereszténység azonban különbözött a nyugati, római kereszténységtől. A különbségek 1054-ben oda vezettek, hogy a kereszténység szétvált nyugati és keleti kereszténységre. 

A keleti és a nyugati egyház vezetője:
First in history' — Pope Francis to meet Russian Patriarch in Cuba ...

A Bizánci Birodalom folyton háborúkat folytatott a szomszédai ellen. Végül 1453-ban a törökök elfoglalták Konstantinápolyt, ezzel megszűnt a Bizánci Birodalom. 

Konstantinápoly ostroma 1453-ban
CONSTANTINOPLE 1453: THE GREATEST SIEGE IN HISTORY – JAMES HENEAGE ...

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

A Bizánci Birodalom

A Nyugatrómai Birodalom megszűnése után a Keletrómai Birodalom, vagyis a Bizánci Birodalom tovább létezett. Fővárosa Konstantinápoly volt. Legjelentősebb császára I. Jusztiniánusz volt. A bizánci, keleti kereszténység sokban különbözött a nyugati kereszténységtől, végül 1054-ben a kereszténység szétszakadt keleti és nyugati kereszténységre. Bizánc 1453-ban szűnt meg, miután a törökök elfoglalták Konstantinápolyt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr8615647520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása