Online tananyag

A Szlovák Állam

2020. április 30. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

A Szlovák Állam

1939 márciusában a szlovák politikusok többségének az volt célja, hogy létrehozzák az önálló Szlovákiát. A csehek ezt a hadsereg bevetésével akarták megakadályozni. Ekkor Hitler magához hívatta Jozef Tisot, a legnagyobb szlovák párt vezetőjét és arra utasította, hogy kiáltsa ki az önálló Szlovákiát. 1939. március 14-én a szlovák parlament kihirdette az önálló Szlovák Államot (Slovenský štát). Másnap Hitler elfoglalta Csehországot, ezzel megszűnt Csehszlovákia.

Jozef Tiso és Adolf Hitler, valamint az akkori szlovák címer
Slovakia - Learning about Slovakia's past | Eastern approaches ...   Štátny znak

Az új állam hivatalos neve Szlovák Köztársaság volt, de mindenki Szlovák Államnak hívta. Ez az állam nem demokratikus volt, hanem egy fasiszta diktatúra, amelyben egyetlen párt létezett a Hlinka Szlovák Néppártja. Ennek a pártank még saját fegyveres alakulata is volt, a Hlinka-gárda. Az új állam elnöke Jozef Tiso, katolikus pap lett. A Hlinka Szlovák Néppárján kívül csak a német és a magyar kisebbség rendelkezett saját párttal.

A Hlinka Szlovák Néppártja jelképe, Jozef Tiso papi ruhában és a Hlinka- gárda jelképe
Hlinkova slovenská ľudová strana – Strana slovenskej národnej jednoty  Neznámy autor - Deň Hlinkovej mládeže v Bánovciach nad Bebravou ...  

A Szlovák Állam teljesen ki volt szolgáltatva a hitleri Németországnak. A szlovák hadsereg részt vett Hitler oldalán Lengyelország és a Szovjetunió megtámadásában is, sőt még az USA-nak is hadat üzent. A világháború kezdetén a fegyvergyártás miatt a gazdaság jól működött. A legtöbb terméket Németország vásárolta fel. 1943 utána németek már nem fizettek az áruért, így a gazdaság fejlődése megállt.

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

A Szlovák Állam

1939. március 14-én a szlovák parlament kihirdette az önálló Szlovák Államot (Slovenský štát). Másnap Hitler elfoglalta Csehországot, ezzel megszűnt Csehszlovákia. Az új állam nem demokratikus volt, hanem diktatúra, amelyben egyetlen párt létezett a Hlinka Szlovák Néppártja, amelynek fegyveres alakulata a Hlinka-gárda volt. Az új állam elnöke Jozef Tiso, katolikus pap lett. A Szlovák Állam teljesen ki volt szolgáltatva a hitleri Németországnak. A világháború kezdetén a fegyvergyártás miatt a gazdaság jól működött. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6015649878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása