Online tananyag

A szabadságharc megtorlása

2020. április 30. - MolnárJózsef

OLVASD EL A TANANYAGOT! 

A szabadságharc megtorlása

A szabadságharc bukása után az osztrák sereg parancsnoka, Julius von Hayanu bosszúba kezdett. Több ezer magyar honvédet végeztek ki, sok katonát besoroztak az osztrák seregbe. A magyar sereg vezetőit 1849. október 6-án végezték ki Aradon. Ők az aradi vértanúk. Név szerint: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Ugyanaz nap végezték ki Pesten golyó által Batthyány Lajos miniszterelnököt is. Batthyány a kivégzés előtt öngyilkosságot kísérelt meg, de sikertelenül.

Az aradi vértanúk  valamint Batthyány Lajos kivégzése:
Az aradi vértanúk gyásznapja - A Turulmadár nyomán   A legendák szerint több átok is ült a Habsburg-családon » Múlt-kor ...

Az Magyarország elvesztette önállóságát. Megszűnt a magyar kormány, nem hívták össze az országgyűlést. Ferenc József abszolutista módon irányította az országot. Erdélyt, Horvátországot és a déli területeket leválasztották az országról. A hivatalos nyelv a német lett, az országot öt kerületre osztották. Ezt a korszakot az osztrák belügyminiszter, Alexander Bach után Bach-korszaknak nevezzük. A magyarok passzív ellenállást folytattak: nem vállaltak hivatalt és nem fizettek adót.

Az ország térképe a Bach-korszakban és Ferenc József
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban ...  I. Ferenc József magyar király – Wikipédia

 

MÁSOLD LE A JEGYZETET! 

A szabadságharc megtorlása

A szabadságharc bukása után az osztrák sereg parancsnoka, Hayanu bosszúba kezdett. A magyar sereg vezetőit 1849. október 6-án végezték ki Aradon. Ők az aradi vértanúk. Név szerint: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Ugyanaz nap kivégezték Batthyány Lajos miniszterelnököt is. Az ország elvesztette önállóságát, Bécsből irányították a magyarok megkérdezése nélkül,  a hivatalos nyelv a német lett. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr4015647668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása