Online tananyag

Szlovákia autonómiája és az első bécsi döntés

2020. április 23. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT ÉS NÉZD MEG A FÉNYKÉPEKET!

A szlovákok Csehszlovákia megalakulása óta szerették volna maguk irányítani a saját ügyeiket, vagyis autonómiát szerettek volna. Ezt a cseh politikusok azonban elutasították. A müncheni egyezmény aláírása után a legerősebb szlovák párt a Hlinka Szlovák Néppártja 1938 októberében kikiáltotta Szlovákia autonómiáját, amit végül a csehszlovák parlament is elismert. 

A szlovák autonómia kikiáltása:
Písal sa 6. október 1938: Slováci vyhlásili autonómiu Slovenskej ...

Szlovákiában azonban a szlovákokon kívül nagy számban éltek magyarok, németek és más nemzetiségek is. Magyarország a Trianoni béke aláírása után arra törekedett, hogy visszaszerezze az elveszett területeket. A müncheni egyezmény előírta, hogy Szlovákia és Magyarország tárgyaljanak a magyar kisebbség jövőjéről. Ezek a tárgyalások kudarcba fulladtak, így 1938. november 2.-án Bécsben az olasz és német külügyminiszter döntöttek az új határról. Az első bécsi döntés értelmében Magyarország 12 000 km2 terültet kapott meg Csehszlovákiától, ahol a magyarok alkották a lakosság túlnyomó többségét. Olyan városok kerültek vissza Magyarországhoz, mint: Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár, Losonc, Fülek, Rimaszombat, Rozsnyó, Kassa vagy Ungvár.  

A Magyarországhoz csatolt területek:
1_becsi.png
NÉZZÉTEK MEG, HOGYAN FOGADTÁK A MAGYAR KATONÁKAT A FÜLEKIEK 1938-BAN, A BÉCSI DÖNTÉS UTÁN:

     

további fényképek: https://www.facebook.com/pg/regifenykep/photos/?tab=album&album_id=1003725003103631&ref=page_internal

MÁSOLD LE A JEGYZTET!

Szlovákia autonómiája és az első bécsi döntés

A müncheni egyezmény aláírása után a legerősebb szlovák párt, a Hlinka Szlovák Néppártja 1938 októberében kikiáltotta Szlovákia autonómiáját. Magyarország a Trianoni béke aláírása után szerette volna visszaszerezni az elveszett területeket. A müncheni egyezmény előírta a szlovákiai magyar kisebbség helyzetének rendezését, azonban a szlovák és magyar kormány nem tudtak megegyezni, így 1938. november 2.-án Bécsben az olasz és német külügyminiszter döntöttek az új határról. Az első bécsi döntés értelmében Magyarország 12 000 km², többségében magyarok lakta terültet kapott meg Csehszlovákiától.

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr1215634174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása