Online tananyag

A mohácsi csata

2020. április 20. - MolnárJózsef

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

A MOHÁCSI CSATA

Hunyadi Mátyás király halála után, 1490-ben az ország főurai a cseh királyt, II. Ulászlót választották meg magyar királlyá. II. Ulászló a Jagelló-ház (Jagelló család) tagja volt. A király gyengekezű uralkodó volt, így uralkodása alatt hamar meggyengült az ország, csökkentek a király bevételei, a híres fekete sereget feloszlatták, a Mátyás által meghódított területek pedig elvesztek.  Ha ez nem lett volna elég 1514-ben felkelés tört ki Dózsa György vezetésével, amelybe főleg a jobbágyok kapcsolódtak be. A véres felkelést végül sikerült leverni, és Dózsa Györgyöt kivégezték. Fejére forróra hevített vaskoronát tettek a katonáit pedig arra kényszerítették, hogy egyenek a testéből. 

II. Ulászló - Dózsa György kivégzése
   1514 - Dózsa György kivégzése | Nimród Mohács

II- Ulászló halála után fia, II. Lajos lett a magyar király. II. Lajos uralkodása idején az Oszmán Birodalom ("Török Birodalom") uralkodója II. Szulejmán szultán volt. II. Szulejmán hódító háborúkat folytatott. 1521-ben megtámadta a Magyar Királyságot és elfoglalta Nándorfehérvárt, amely a déli határt védte. 1526-ban újra Magyarországra támadt. II. Lajos serege lassan gyűlt, a nemesek nem siettek a király segítségére. Végül a két sereg 1526. augusztus 29.-én ütközött meg Mohács mellett. A mohácsi csatában a két és félszer nagyobb török sereg legyőzte a magyar sereget. A katonák és főurak nagy része életét vesztette a csatában. A király menekülés közben a megáradt Csele-patakba esett és megfulladt. 

II. Lajos és Szulejmán szultán
II. Lajos magyar király – Wikipédia   File:Suleyman young.jpg - Wikimedia Commons

VÉGÜL AJÁNLOM A FIGYELMETEKBE EZT A KIVÁLÓ VIDEÓT A MOHÁCSI CSATÁRÓL:

 MÁSOLD LE A JEGYZETET! 

A mohácsi csata

Hunyadi Mátyás halála után Magyarország meggyengült. 1526-ban II. Szulejmán török szultán megtámadta az országot, amelyet II. Lajos király vezetett. A magyar és a török sereg 1526. augusztus 29.-én Mohács mellett ütközött meg. A mohácsi csatában a magyar sereg vereséget szenvedett, II. Lajos pedig a csata után a Csele-patakba fulladt. 

 

 

100 állomás 100 kaland- Mátyás és a Hunyadiak
google.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr4715624552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása