Online tananyag

Az 1848-1849-es szabadságharc

2020. április 16. - MolnárJózsef

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

OLVASD EL AZ ÚJ ANYAGOT!

1848_1.png

AKIT BŐVEBBEN ÉRDEKEL A PÁKOZDI CSATA:

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

A SZABADSÁGHARC KITÖRÉSE

A forradalom kitörése után V. Ferdinánd király megijedt, és teljesítette a 12 pontot. Kinevezte az új magyar kormányt, Batthyány Lajos miniszterelnök vezetésével. Innentől a magyar kormány irányította az országot. 1848 áprilisában sok fontos törvényt fogadtak el. Ezek voltak az áprilisi törvények.
- eltörölték a nemesek kiváltságait,
- bevezették a közteherviselést
[mindenkinek kellett adót fizetni]
- megszűnt a jobbágyság
- létrehozták a Nemzetőrséget
(hadsereg)

A nemzetiségek (románok, horvátok, szlovákok) ezen felül nemzetiségi jogokat is követeltek, de azt a kormány elutasította. A nemzetiségek ezért fellázadtak. Az osztrákok megbánták a magyaroknak tett engedményeket, ezért a horvát sereget Jellasics bán vezetésével Magyarország ellen küldték. A magyar sereg 1848. szeptember 29-én a pákozdi csatában legyőzte a horvátokat. Ezzel elkezdődött a szabadságharc.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr5515614408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása