Online tananyag

A müncheni egyezmény

2020. április 16. - MolnárJózsef

OLVASSÁTOK EL AZ ÚJ ANYAGOT!

MÜNCHENI EGYEZMÉNY

Csehszlovákia, ahogy már sokszor elmondtuk, soknemzetiségű állam volt. A német határ mentén többségében németek, a magyar határ mentén többségében magyarok éltek. Ezek a nemzetiségek nem feltétlenül tudtak azonosulni Csehszlovákiával. Mind a magyarok, mind a németek érdekeit saját pártjaik képviselték a parlamentben. 

csk.png

Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása után szerette volna kiterjeszteni Németország határait. Ausztria megszállása után, Csehszlovákia németek lakta területeit szerette volna megszerezni. Ezt a területet Szudétavidéknek nevezzük. Csehszlovákia remélte, hogy a szövetségesei (Franciaország, Egyesült Királyság, Románia, Jugoszlávia) megvédik őt Hitlertől. 1935-ben még a Szovjetunióval is szövetséget kötöttek. Csehszlovákia szövetségesei azonban nem akartak konfliktusba keveredni Németországgal, ezért engedtek Hitler követeléseinek, hogy így próbálják megőrizni a békét Európában. 

A müncheni egyezményt tető alá hozó politikusok balról jobbra: Mussolini- Olaszország, Hitler- Németország, Daladier-Franciaország, Chamberlain- Egyesült Királyság
munchen.png

1938. szeptember 29-én Németország, Olaszország, Franciaország és az Egyesült Királyság képviselői Münchenben megegyeztek abban, hogy Csehszlovákia lemond a németek lakta területekről Németország javára. A tárgyaláson Csehszlovákia küldöttei nem vehettek részt. Csehszlovákia végül beleegyezett a döntésbe, és lemondott ezekről a területekről. Ma már tudjuk, hogy ezzel a döntéssel sem sikerült megelőzni a háborút.

A Csehszlovákiától Németországhoz került területek:
csszk_munchen.png

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

A müncheni egyezemény

Hitler szerette volna megszerezni Csehszlovákia (CSSZK) németek lakta területeit, a Szudétavidéket. CSSZK azt remélte, hogy szövetségei, Franciaország és az Egyesült Királyság segítenek nekik. CSSZK szövetségesei azonban nem akartak újabb háborút, azért engedtek Hitler követeléseinek. 1938. szeptember 29.-én Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság megkötötték a müncheni egyezményt, amely értelmében CSSZK lemondott a Szudétavidékről Németország javára. 

britannica.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr10015616460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása