Online tananyag

Az élet Rómában

2020. április 02. - MolnárJózsef

OLVASD EL A SZÖVEGET!

AZ ÉLET RÓMÁBAN

Nézzük meg, milyen volt az élet az ókori Rómában!

1. UTAK: A Római Birodalom városait kiváló utak kötötték össze, amelyek közül sok máig épp maradt. Nem véletlenül terjedt el a mondás: "Minden út Rómába vezet."

A római utak építése, és a kétezer éves római út, a Via Appia
How to build a#Roman #Road | History | Roman roads, Ancient rome ...     The Appian Way | Ancient roman architecture, Appian way, Landscape

2. VÍZVEZETÉKEK: A római városoknak rengetek vízre volt szükségük, amiket vízvezetékek szállítottak a városokba. Sok vízvezeték még több száz év elteltével is áll.  

Római vízvezeték (akvadukt) építése egykor és egy ma is álló akvadukt: 
     Great Inventions of Humanity: Innovative and Destructive - MaryArrchie

3. RÓMAI FÜRDŐK: A rómaiak odafigyeltek a tisztaságra, sokszor látogatták meg a nyilvános fürdőket. A fürdőkben voltak hideg és meleg vizes medencék, gőzfürdő és padlófűtés is.

Így nézett ki Caracalla (ejtd: karakalla) római császár fürdője:

4. GLADIÁTOROK: A rómaiak gyakran látogattak el a gladiátor viadalokra. A gladiátorok nagyrészt rabszolgák voltak, akiket a gladiátor iskolákban képeztek ki. Az amfiteátrumnak nevezett arénákban élethalál harcot folytattak egymással, sőt nem egyszer vadállatokkal is, ezzel szórakoztatva a közönséget. 

A római gladiátorok küzdelme:
10 Things You May Not Know About Roman Gladiators - Album on Imgur     Men are made to fight for sport, to amuse their female Mistresses ...

5. A COLOSSEUM:

A legnagyobb aréna, amelyet a római gladiátoroknak valaha építettek, a Colosseum (ejtsd: kolosszeum) volt. A Colosseumban 75 ezer néző is elfért. 

A római Colosseum egykor és ma:
Colosseum VR - Explore the Roman Colosseum — Oculus

MÁSOLD LE A JEGYZETET!

Élet a Római Birodalomban

A rómaiak kiváló mérnökök voltak, akik olyan utakat és vízvezetékeket építettek, amelyek még ma is állnak. A rómaiak szabadidejükben színházba, fürdőkbe vagy amfiteátrumokba jártak, ahol gladiátorviadalokat néztek. A legnagyobb amfiteátrum a római Colosseum volt. 

google

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr8215581652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása