Online tananyag

Szlovák nemzeti megújulás II.

2020. március 26. - MolnárJózsef

A SZLOVÁK NEMZETI MEGÚJULÁS
ÉS ĽUDOVÍT ŠTÚR

A szlovák nemzeti megújulás legjelentősebb alakja Ľudovít Štúr volt. Štúrnak sok követője volt a szlovák intelligencia körében. Közülük a legjentősebbek Jozef. M Hurban, Janko Kráľ és Michal M. Hodža voltak. 

Štúr az egyetemi tanulmányai után a Pozsonyi Evangélikus Líceumban tanított szlovák nyelvet és irodalmat. Társaival folyamatosan járta a szlovák falvakat és városokat, és támogatta a szlovákok nemzeti követeléseit. Nézetei miatt hamarosan kirúgták állásából. Sok diákja vele együtt elhagyta az iskolát, és inkább Lőcsén folytatták a tanulmányaikat. Ebben az időben írta meg Janko Matúška is a Nad Tatrou sa blýska... kezdetű szlovák himnuszt.

A Pozsonyi Evangélikus líceum, a szlovák himnusz kézirata és Janko Matúška: 
     

Štúr kirúgása után elkezdte szerkeszteni a Slovenské národné noviny című újságot. Ebben foglalta össze a politikai programját. A programjának a 3 legforntosabb pontja:
-Magyarország legyen demokratikus
-A jobbágyság eltörlése
-A szlovák nép legyen egyenjogú.

Anton Bernolák szlovák irodalmi nyelvét nem fogadták el, ezért Štúr új irodalmi nyelvet alkotott a középszlovák nyelvjárás alapján. Ez a nyelv valahogy így nézhetett ki: 

HISTÓRJA

Filakovo má bohatú historickú minulosť. Prvá písomná zmjenka o mesťe pochádza z prvej polovice 13. storočja. V roku 1423 dostáva mestskje privilegijá. Jeho osud dlhje stáročja ovplivňovali historickje udalosťi, ktorje sa vjazali k hradu. Filakovo sa stalo v 16. storočí jeďiním okresním sídlom Osmanskej ríše, ktorje ležalo na území dňešnjeho Slovenska. Najslávňejšje obdobje prežívalo mesto v 17. storočí. 

MÁSOLD BE A JEGYZETET A FÜZETBE:

Ľudovít Štúr

Az szlovák nemzet egyik legismertebb alakja. A Pozsonyi Líceumban tanított, de nézetei miatt a hatóságok kirúgták tanári állásából. Ekkor írta meg Janko Matúška is a szlovák himnuszt. Štúr ezután hozta létre a Slovenské národné noviny című újságot. Ebben foglalta össze a programját:
-Magyarország legyen demokratikus
-A jobbágyság eltörlése
-A szlovák nép legyen egyenjogú.
A középszlovák nyelvjárás alapján létrehozta a mai szlovák nyelvet, amit máig is használnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr8115559404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása