Online tananyag

A Nyugatrómai Birodalom bukása

2020. március 25. - MolnárJózsef

OLVASD EL FIGYELMESEN A SZÖVEGET!

A Nyugatrómai Birodalom bukása

Nagy Konstantin császár a 4. század elején úgy döntött, hogy a Római Birodalom keleti részének is szüksége van egy fővárosra, ezért a mai Isztambul területén megalapította a Konstantinápoly nevű várost. 

Konstantinápoly az ókorban:
Képtalálatok a következőre: ancient constantinople     Képtalálatok a következőre: ancient constantinople

Theodosius (ejtsd: teodósziusz) császár 395-ben a birodalmat két részre osztotta. Így jött létre a Nyugatrómai Birodalom és a Keletrómai Birodalom
A Keletrómai Birodalom gazadag és erős állam volt. A fővárosa Konstantinápoly volt, a lakosai főleg görögül beszéltek. 
A Nyugatrómai Birodalom azonban egyre szegényebb és gyengébb lett. Fővárosa kezdetben Róma volt, később Ravenna lett. A lakosok többsége a latin nyelvet használta. 

A NÉPVÁNDORLÁS: 

A 4. században a nomád hunok elindultak Ázsia felől, hogy új legelőket találjanak. A harcias hunok elől menekülő különböző népek (gótok, vandálok ... ) rázúdultak Európára. Ezt nevezzük népvándorlásnak. Ezek a barbár népek folyamatosan támadták a Nyugatrómai Birodalmat. 410-ben a barbár gótok elfoglalták Rómát. A várost teljesen kifosztották, sok épületet elpusztítottak.
A rómaiak legnagyobb ellenfele Attila hun király volt. Attila, a nomád hunok királya, hatalmas birodalmat hozott létre, amelynek a központja a mai Magyarország területén feküdt. Attila sok csatában legyőzte a rómaiakat. 

Attila hun király, és a hunok:
Képtalálatok a következőre: hun attila     Képtalálatok a következőre: hunok

A Nyugatrómai Birodalom végül 476-ban szűnt meg, amikor a germán Odoaker elűzte az utolsó császárt Romulust Augustulust. 476-ban tehát megszűnt a Római Birodalom, és ezzel együtt véget ért az ókor, és kezdetét vette a középkor. 

JEGYZET 
MÁSOLD LE A JEGYZETET A FÜZETEDBE!

 

A Nyugatrómai Birodalom bukása

395-ben a Római Birodalmat két részre osztották.
1. Nyugatrómai Birodalom, fővárosa Róma
2. Keletrómai Birodalom, fővárosa Konstantinápoly.
A 4. század elejétől egyre több nép települt be Európába, főleg Ázsiából. Ez volt a népvándorlás. Az újonnan jött, barbár népek folyamatosan támadták Rómát. A rómaiak legnagyobb ellenfele Attila hun király volt. A folyamatos támadások miatt 476-ban a Nyugatrómai Birodalom megszűnt. Ezzel véget ért az ókor, és elkezdődött a középkor. 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6615555270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása