Online tananyag

Vizek és vízpartok hüllői

2020. március 24. - MolnárJózsef

OLVASD EL FIGYELMESEN A SZÖVEGET ÉS NÉZD MEG A KÉPEKET!

VIZEK ÉS VÍZPARTOK HÜLLŐI 

A mai napon három hüllővel ismerkedünk meg. Ne felejtsétek el: a hüllők teste felveszi a környezet hőmérsékletét. Hűvös időben a testük könnyen lehűl, ezért is nevezzük őket hüllőnek. 

PETTYES GŐTE:  Kistermetű, legfeljebb 10-11 cm hosszúra nő meg. Tavasszal a hímek látványosan tarka nászruhát viselnek. Alapszínük világos szürkésbarna vagy olajzöld, a fejükön 6–7 hosszanti sötét csík, a testen elszórtan kerek, sötét pettyek találhatók. A háttaraj cakkos vagy hullámos. A kifejlett gőték életük javát a szárazföldön töltik, ahol nappal kövek, farönkök alatt rejtőzködnek, éjjel járnak táplálék után. Lassú mozgású gerincteleneket, ízeltlábúakat, férgeket, csigákat zsákmányolnak.

Képtalálatok a következőre: pettyes gőte     Képtalálatok a következőre: pettyes gőte

VÍZISIKLÓ: Változatos megjelenésű kígyófajta. Hossza elérheti a 120 centimétert is, bár általában ennél kisebb. feje mögött két fehér folt található. Szürke, zöldes-barna és fekete színű lehet. Az élőhelyük mocsaras és füves területeken van. A vízisikló nem mérgező. Békákkal, gyíkokkal, halakkal táplálkozik. A zsákmányát nem fojtja meg, hanem egyben nyeli le. 

Képtalálatok a következőre: vizisikló    Képtalálatok a következőre: vizisikló

MOCSÁRI TEKNŐS: A mocsári teknős iszapos, vízinövényekkel sűrűn benőtt állóvizekben él. Mindenevő, a növényi részek mellett sok állati eredetű táplálékot is fogyaszt. Páncéljának hossza 20-30 cm. A tojásból éppen kibújt állatok mindössze 2 cm-esek. A nőstények tojásaikat part menti gödörbe rakják, amelyeket maguk ásnak. A mocsári teknős védett állat.

Képtalálatok a következőre: MOCSÁRI TEKNŐS     Képtalálatok a következőre: MOCSÁRI TEKNŐS

JEGYZET
MÁSOLD BE A FÜZETBE

Vizek és vízpartok hüllői

Pettyes gőte: Állóvizekben vagy lassú folyású vizekben él. A hím testét tavasszal színes foltok borítják.
Vízisikló: 1 méter hosszú, szürke színű. Egerekkel, békákkal, kisebb halakkal táplálkozik. Áldozatát egészben nyeli le.
Mocsári teknős: Testét 30 cm hosszú páncél borítja. Ebihalakkal, rovarokkal, békákkal, kisebb halakkal táplálkozik.

 

 

 

Források: https://tudasbazis.sulinet.hu/HU/termeszettudomanyok/biologia/biologia-7-evfolyam/az-allatok-orszaga-a-gerincesek-torzse/a-hullok-osztalya
                http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/pettyes-gote

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6715550786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása