Online tananyag

Csehszlovákia

2020. március 24. - MolnárJózsef

OLVASD EL A SZÖVEGET!

CSEHSZLOVÁKIA

A POLITIKAI RENDSZER: 
Az új ország egyik első döntése a nemesi előjogok eltörlése volt. 1920-ban elfogadták Csehszlovákia alkotmányát, amely az ország legfontosabb törvénye volt. Az ország élén a köztársasági elnök állt. Csehszlovákia első elnöke Tomáš Garrigue Masaryk lett, aki nagy népszerűségnek örvendett. Az országot a kormány irányította, a törvényeket a parlament hozta amelyet Nemzetgyűlésnek neveztek. A pártok szabadon működhettek, minden állampolgár részt vehetett a választásokon. 

T.G. Masaryk elnök és a csehszlovák címer:
Képtalálatok a következőre: masaryk     Képtalálatok a következőre: ceskoslovensko erb prva republika

NEMZETISÉGEK:
Csehszlovákia soknemzetiségű állam volt. A csehek csak a lakosság kevesebb, mint felét adták, de még a szlovákokkal együtt sem tették ki a lakosság kétharmadát. Az új országban élt még kb. 3 millió német, 800 000 magyar, félmillió ukrán és még sok egyéb nemzetiség. 

Csehszlovákia nemzetiségei:
csehszlov_kia_nemzetis_gek.png

A SZLOVÁKOK CSEHSZLOVÁKIÁBAN:
Csehszlovákia megalakulása után rengeteg szlovák intézmény jött létre (iskolák, egyetem, színház...) A szlovák területeken kevés volt a tanult ember, így sok cseh tanár, orvos és hivatalnok települt Szlovákiába, akik később nem akarták a helyüket átadni a szlovákoknak. A szlovákok szerették volna egyedül intézni a saját ügyeiket, vagyis autonómiát szerettek volna szerezni. Ezt azonban a csehek nem engedték, ami sok konfliktushoz vezetett. 

A csehszlovák zászló, a szlovák Komensky Egyetem:
Képtalálatok a következőre: bratislava prva csr     Képtalálatok a következőre: univerzita komenského

GAZDASÁG:
Csehszlovákia erős gazdasággal rendelkezett. Szlovákia a cseh területekhez képest azonban elmaradott volt. A németek és magyarok egykori tulajdonait (gyárak, földek, bankok) sokszor a szlovákok és csehek kaparintották meg. Az új ország hivatalos pénzneme a csehszlovák korona volt. 

A csehszlovák korona:
Képtalálatok a következőre: max švabinský 100 korun     Képtalálatok a következőre: prva republika 5 korun

MÁSOLD BE A JEGYZETET A FÜZETBE!

 

CSEHSZLOVÁKIA

A POLITIKAI RENDSZER: 
Csehszlovákia (CSSZK) demokratikus állam volt. Az ország első elnöke Tomáš G. Masaryk lett. Az országot a kormány irányította, a törvényeket a parlament hozta.
NEMZETISÉGEK
CSSZK soknemzetiségű állam volt. A csehek és a szlovákok együtt a lakosság kétharmadát sem tették ki. Az új országban élt még kb. 3 millió német, 800 000 magyar, ukránok, lengyelek. 
SZLOVÁKOK
CSSZK megalakulása után rengeteg szlovák intézmény jött létre (iskolák, egyetem, színház...) A szlovákok szerették volna autonómiát szerezni, ezt azonban a csehek nem engedték, ami sok konfliktushoz vezetett. 
GAZDASÁG:
Csehszlovákia erős gazdasággal rendelkezett, a szlovák területek viszont elmaradottabbak voltak. Pénzneme a csehszlovák korona volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6915551226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása