Online tananyag

Az újkori társadalom

2020. március 23. - MolnárJózsef

OLVASD EL A SZÖVEGET FIGYELMESEN!

Az újkori Európában kétféle ország létezett.

1. Parlamentáris monarchia /királyság/: A parlamentáris királyságokban a király nem tehetett meg bármit, amit szeretett volna. Ezekben az országokban a király hatalmát a parlament korlátozta. A parlamentben gyűltek össze a nemesek, az egyház és a városok képviselői. Ezek  a parlamentek döntöttek az egyes törvényekről. A király és a parlament együtt irányította az országot!

Valahogy így néztek ki az újkori parlamentek: 
Képtalálatok a következőre: parliament 17.th century    Képtalálatok a következőre: Estates General

2. Abszolutista monarchia /királyság/: Ezekben az országokban a király hatalma korlátlan, vagyis abszolút volt. A király hatalmát nem korlátozza semmi, egyedül hoz döntéseket és törvényeket. Az uralkodó egyedül irányítja az országot. 

Híres abszolutista uralkodók: I. Ferenc, XIII. Lajos, I. Károly
Képtalálatok a következőre: i. ferenc     Képtalálatok a következőre: Louis xiii     Képtalálatok a következőre: charles I england

A MANUFAKTÚRÁK Az újkorban megjelentek a manufaktúrák. A manufaktúrák lényegében a mai gyárakhoz hasonlítanak a leginkább. A manufaktúrák különböző termékeket (fegyverek, szerszámok, cipők, edények...) állítottak elő. Ezekben a manufaktúrákban munkafolyamatokat részekre bontották, és az egyes munkafázisokat kézzel végezték. Vagyis egy egyszerű példa: A manufaktúra egyik munkása elkészítette a cipő talpát, a másik elkészítette az oldalát, a harmadik összevarrta, a negyedik díszítette.... A manufaktúrák kis idő alatt, olcsón sok terméket tudtak előállítani.

Manufaktúrák:
Képtalálatok a következőre: manufacture 17. th century     

JEGYZET
MÁSOLD BE A FÜZETBE:

AZ ÚJKORI TÁRSADALOM

Az újkori Európában kétfajta ország létezett:
- Parlamentáris királyság: Ezekben az országokban a parlament korlátozta a király hatalmát.
- Abszolutista királyság: A király hatalma korlátlan volt. Azt tett, ami akart. 

Az újkorban jelentek meg a manufaktúrák. Ezekben munkafolyamatokat részekre bontották. A manufaktúrák kis idő alatt, olcsón, sok terméket tudtak előállítani.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr7215547384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása