Online tananyag

Római császárok

2020. március 20. - MolnárJózsef

OLVASD EL FIGYELMESEN A SZÖVEGET!

RÓMAI CSÁSZÁROK

Nézd meg, hogyan nézett ki az ókorban Róma!

A Római Birodalom fennállása során több, mint 80 császár uralkodott. Mi természetesen csak a legfontosabbakról fogunk tanulni.

AUGUSTUS ÉS NERO - velük már foglalkoztunk a múlt órán.

A római császárok uralkodásának az idején a Római Birodalom egyre nagyobb lett. A birodalom határain kívül élőket a rómaiak barbároknak nevezték. Az egyre nagyobb területű birodalmat egyre nehezebb volt megvédeni a barbárok támadásaitól. Ezért Hadrianus császár idején a birodalom határait elkezdték falakkal, őrtornyokkal, erődökkel és megerősített katonai táborokkal védeni. Ezt a megerősített határt limes romanusnak (ejtsd: limesz románusz) nevezzük.

A limes romanus valahogy így nézhetett ki:
     

MARCUS AURELIUS

Marcus Aurelius (ejtsd markusz auréliusz) azért fontos a mi szempontunkból, mert több mint 1800 éve Szlovákia területén is megfordult, mikor harcolt a germánokkal. Marcus Aurelius feltűnik a Gladiátor című film elején is. Marcus Aurelius katonái Trencsén mellett egy feliratot véstek a mai várhegy oldalába.

Marcus Aurelius és a római katonák trencséni szikla felirata:
Képtalálatok a következőre: marcus aurelius     Képtalálatok a következőre: trenciansky napis

DIOCLETIANUS

Dioceltianus (ejtsd: diokleciánusz) a 3. század végén lett a Római Birodalom császára. Ebben az időben a birodalom területe olyan nagy volt, hogy egy ember nem tudta volna irányítani. Éppen emiatt Dioceltianus fogadott maga mellé egy társcsászárt. A két társcsászárt szintén fogadott maga mellé még egy-egy uralkodót, így végeredményben már négyen irányították a birodalmat. Dioceltianus ezen kívül még sok reformot vezetett be a hadseregben és a gazdaságban.

Dioceltianus:

Képtalálatok a következőre: diocletian emperor     Képtalálatok a következőre: diocletian

NAGY KONSTANTIN

Jézus halála után egyre többen vették fel a keresztény vallást a birodalomban. A Római Birodalomban azonban sokáig üldözték a keresztényeket, sok kereszténynek kellett meghalnia a vallása miatt. Mindenez Nagy Konstantin császár idején változott meg, aki elrendelte, hogy hagyják abba az üldözéseket, és a keresztények szabadon gyakorolhassák vallásukat. A kereszténység ezzel egyenjogúvá vált a pogány vallásokkal. 

JEGYZET 
MÁSOLD LE A JEGYZETET A FÜZETEDBE!
 

ÚJ CÍM NEM KELL, FOLYTATJUK TOVÁBB A JEGYZETET

Hadrianus- császár falakkal és őrtornyokkal védte a birodalom határait a barbároktól. Ez a megerősített határ volt a limes romanus.

Marcus Aurelius- császár számunkra azért fontos, mert a mai Szlovákia területén is harcolt a germánok ellen. 

Diocletianus- idején olyan nagy kiterjedésű lett a birodalom, hogy egyszerre 4 uralkodó irányította. 

Nagy Konstantin- megtiltotta a keresztények üldözését, és a kereszténységet 313-ban egyenrangúvá tette a többi vallással.

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr9115538580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása