Online tananyag

3.A Fülek története

2020. március 19. - MolnárJózsef

OLVASSÁTOK EL FIGYELMESEN AZ ALÁBBI SZÖVEGET!

FÜLEK TÖRTÉNETE 

Fülek és környéke már az őskorban is lakott volt. Több százezer éve területén ősemberek éltek és vadásztak.   

Egyesek szerint több mint 800 éve a mai vár helyén egy favár állott. Fülek kővárát a Kacsics család építtette 800 évvel előtt. Ebben az időben egy Fulkó nevű lovag élt a várban, aki a környékbeli lakosokat fosztogatta. Fulkó a háború idején haranggal csalogatta magához a menekülőket, akiket aztán kirabolt és megölt. A király ezért elvette tőle a várat, Fulkót pedig börtönbe záratta. Fulkó azonban a társával együtt megszökött.

Füleket 1423-ban nyilvánították várossá. 1548-ban, mikor a törökök már közel jártak Fülekhez, a várat átépítették és megerősítették. Ekkor épült fel a Bebek torony is, amely még ma is áll. Nevét a vár akkori tulajdonosáról, Bebek Györgyről kapta. 

Végül a törökök 1554-ben bevették a várat. Egy korábbi török hadifogoly egy ablakon keresztül értesítette a törököket, hogy a vár kapitánya elment a katonák pedig részegek. A török sereg erre felkerekedett és az éjszaka leple alatt elfoglalta a várat.

A magyar király serege 1593-ban foglalta vissza Füleket. Fülek ezután nagy fejlődésen ment keresztül. A városban gimnáziumot alapítottak, fejlődött a gazdaság, a Vöröskőn bástyát építettek. Füleknek ebben az időben volt két nagy temploma, egy kolostora, két fürdője, több iskolája és sok-sok üzlete.  

1682-ben hatvanezer török támadta meg a várat. A törökök ágyúkkal lőtték a várat, ami hamar kigyulladt. A hosszú és véres harcok után a katonák feladták a várat és kinyitották a kapukat a törökök előtt. A törökök az egész várost a földdel tették egyenlővé. A lakosok nagy része a közeli Losoncra költözött. A harcok után Füleken kevesebb, mint 50 ház maradt csupán.

A vár egykori kapitánya, Koháry István a török fogságából való visszatérése után építtette fel a ma is álló templomot és ferences kolostort. A várat már nem újíttatta fel, helyette kastélyt építtetett a városban. Sokáig tartott míg  Fülek újra népes várossá vált. Idővel azonban egyre több nemes költözött Fülekre és épített itt kastélyt. Idővel több nagy gyár is létrejött a városban, a melyek közül a KOVOSMALT volt a leghíresebb, ahol több ezer ember dolgozott. 

A füleki vár régen, és ma:

     

   

JEGYZET

MÁSOLJÁTOK BE JEGYZETET A FÜZETBE, ÉS TANULJÁTOK MEG!

Fülek története

Fülek már az őskorban is lakott volt. A várat úgy 800 éve építették. Az első ismert tulajdonosa Fulkó lovag volt. A török támadás hírére a várat megerősítették. A törökök kétszer is elfoglalták a várat, a második ostrom után a várat felrobbantották, azóta romokban áll. 

KVÍZ

CSINÁLD MEG AZ ALÁBBI RÖVID KVÍZT! 

 https://www.quiz-maker.com/Q40R139

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr6715535238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása