Online tananyag

A harmincéves háború

2020. március 18. - MolnárJózsef

ISMÉTLÉS: 

MENJ AZ ALÁBBI LINKRE, ÉS OLDD MEG AZ OTT TALÁLHATÓ RÖVID FELADATOT, AMELY A MÚLT ÓRA TANANYAGÁRÓL A REFORMÁCIÓRÓL SZÓL! Az alul található szavakat kell betölteni / belehúzni a szövegbe.

https://www.nkp.hu/feladat/megjelenites/376215972

ÚJ TANANYAG

OLVASD EL!

A HARMINCÉVES HÁBORÚ 1618 - 1648

Miután 1517-ben elindult a reformáció a kereszténység két részre szakadt: katolikusokra és protestánsokra. A protestánsok új egyházakat alapítottak. A két legfontosabb protestáns egyház az evangélikus és a  református egyház volt. 

A református, evangélikus és katolikus templomokat a tornyaik alapján lehet megkülönböztetni. A katolikus templomtornyok tetején kereszt található, az evangélikus templomok tetején kereszt vagy csillag, a református templomtornyokon csillag vagy kakas található.

 

A füleki református templom:Képtalálatok a következőre: református templom fülek

A pápa és a katolikus egyház nem nézte tétlenül, ahogy egyre több katolikus lett protestánssá. A katolikus egyház harcot indított a reformáció ellen, ez lett az ellenreformáció. Létrejött a jezsuita szerzetesrend, amely megpróbálta visszatéríteni a protestánsokat a katolikus egyházba. A jezsuiták Európa-szerte iskolákat is alapítottak. 

A katolikus templomok külseje és belseje sokkal díszesebbé vált, hogy ezzel is megpróbálják visszatéríteni az egyházba a protestánsokat.

Az első képen egy katolikus a másodikon egy protestáns templom látható.     

A reformáció után azonnal több országban is háború tört ki a katolikusok és a protestánsok között. Végül 1555-ben V. Károly császár birodalmi gyűlést hívott össze Augsburg városába, ahol kihirdette az augsburgi vallásbékét. V. Károly kijelentette, hogy "Akié a föld, azé a vallás". Vagyis: a béke alapján egy ország lakosságának az uralkodó vallását kellett volna követnie. 

 A béke azonban nem tartott sokáig. A katolikus és protestáns országok elkezdtek egymás ellen szervezkedni. A katolikus országok létrehozták a Katolikus Ligát, a protestáns országok pedig a Protestáns Uniót. A két csoport között 1618-ban tört ki a háború, amikor a cseh nemesek kihajítottak három katolikus urat a prágai vár ablakán.

Képtalálatok a következőre: prague defenestration

Ezzel elkezdődött a harmincéves háború, ami egészen 1648-ig tartott. Fokozatosan egyre több állam lépett be a háborúba. Kezdetben még a vallási okok miatt háborúztak, később már csak  a hatalom számított. A háború hatalmas pusztítást végzett Európában, csak Németországban a lakosság kb. fele életét vesztette a harcokban. A háború 1648-ban ért véget, amikor a felek aláírták a vesztfáliai békét. A háború Franciaország megerősödésével és a Német-római Birodalom meggyengülésével zárult.  

 Képtalálatok a következőre: 30 year war

Akit bővebben is érdekel a téma, itt találhat egy rövid és jópofa videót a harmincéves háborúról:  

JEGYZET

MÁSOLD LE A JEGYZETET A FÜZETEDBE!

A HARMINCÉVES HÁBORÚ 1618 - 1648

A reformáció kezdete után azonnal háború tört ki a katolikusok és a protestánsok között. Végül 1555-ben V. Károly császár kihirdette az augsburgi vallásbékét. A béke alapján egy ország lakosságának az uralkodó vallását kellett volna követnie. Vagyis: "Akié a föld, azé a vallás". A béke azonban nem tartott sokáig. 1618-ban kitört a harmincéves háború, amelyben a katolikus országokat tömörítő Katolikus Liga és a protestáns országokat képviselő Protestáns Unió harcolt egymással. A háború, amely 1648-ban ért véget, hatalmas pusztítást végzett Európában, végül Franciaország megerősödésével és a Német-római Birodalom meggyengülésével zárult.  

A bejegyzés trackback címe:

https://online-tananyag.blog.hu/api/trackback/id/tr2315532666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása